Hur fungerar Xenon?

Xenon extraljus är ett populärt alternativ till Halogen extraljus. Istället för halogen använder sig dessa extraljus av en annan gas, nämligen Xenon. När xenon passerar den den elektriska laddningen resulterar detta i att dessa lampor kan brännas mycket ljusare än halogenlampor, vilket höjer effektivitet och förbättrar estetik och synlighet. Det här ljuset som skapas är mycket skarpare än lysdioder och halogener, men lamporna är mer ömtåliga, samtidigt som de inte har samma livslängd som förslagsvis lysdioder. Xenon extraljus måste bytas ut mer frekvent än lysdioder och ibland kan det vara så att Xenon förbrukas tidigare än traditionella halogenlampor.

Buy vehicle lighting online - Extraljuskungen.com

I längden så vinner ändå Xenon i jämförelse med halogen extraljus och beroende på färgtemperatur kan du välja en ljuskvalitet som passar dina önskemål. Observera att Xenon extraljus kan börja brännas vid lägre eller högre temperaturer och när de ska förbrukas, så ändrar vissa modeller färg på ljuset. I många fall är det så att LED är ett rimligare val för både kortvarig och långvarig användning. Många väljer att uppgradera till xenon extraljus, men en viss procentandel av dem som använder det, som så småningom kommer att växla till led extraljus. Även om xenon är i många fall bättre och tydligare än halogen, så är problem över tid oundvikligt. Även om man hittar billiga xenon extraljus så kan det bli dyrt i längden. Är du ute efter en bra komponent och letar efter ett skarpt, men kortlivat extraljus, så kanske du ska överväga Xenon. Är du dock på jakt efter ett långvarigare alternativ, så är det rekommenderat att ta sig en titt på LED extraljus.

LED ljus

Då LED ännu inte är standard i bilindustrin får du som bilägare valmöjligheten att installera det på din bil. Det går bra att göra det själv eller på en verkstad. LED-ljus är flera små lysdioder som avger ett starkt ljus utan en särskilt stor energiförbrukning och som avger lägre utsläpp. Ljus och el i bilindustrin har idag blivit en viktig fråga och det är exakt vad led-lampor hjälper till med. LED för bilar har en otroligt lång hållbarhet och lysdioderna inuti LED lampan har en driftlängd på upp till 100 000 timmar, men vissa modeller har högre siffror än så. Skälen till hur länge en LED lampa håller är hur designen av lyktan ser ut och hur effektivt den avleder värme.

Bland det som utgör hot för LED lampor är speciellt värmeutveckling och detta kan faktiskt förkorta lampans livslängd med upp till hela 80%. Utvecklingen har gått framåt gällande tillverkandet av LED lamporna, vilket gör att de idag ofta håller längre än de gjorde för bara ett par år sedan. En LED lysdiod är en halvledare som utsöndrar ljus när ström passerar genom den och fungerar bara när ström flyter i en riktning. Då det är väldigt lite ström som behövs för att lysa upp en lysdiod, så är energin som skickas från batteriet mindre än den energi som krävs för att driva exempelvis xenon eller lampor med Halogen.

Extralampa Xenon

Vad är då bäst? Extraljus led eller xenon. Det är än idag Halogen som är en majoritet på vägarna, men det börjar bli fler och fler som använder sig av andra modeller. Led extraljus har ett försprång när det jämförs med Xenon lampor. Priset för LED minskar varje år, vilket gör att allt fler väljer att byta sina extraljus till LED. Extraljus LED använder ett antal ljusemitterande dioder för att skicka elektricitet från ditt fordon till ljus med betydligt högre effektivitet än Xenon och Halogen. Elektriciteten skickas från katod till anod som skickas genom ett ett material som inte är fullständigt ledande. Det är ledarens om skapar fotoner, som sedan lyser upp vägen framför föraren och bidrar till bättre sikt. Det är värmen i ledljus som kan avgöra att livslängden på LED extraljusen blir längre eller kortare, eftersom LED är väldigt ömtålig när det kommer till värme.

 

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>